» Nyhet! Vinprovning eller matlagningsklass med svensk guide i Barcelona!

De Magiska Kungarna (Els Reis Mags d'Orient)

De magiska kungarnas parad

När de sista raketerna har fyrats av på nyårsnatten så är det nog många av oss svenskar som drar en suck av lättnad. Förvisso avslutas julen officiellt inte förrän Tjugondag Knut men vi brukar nog känna oss klara med gröt, julskinka och julklappar redan på nyårsdagen. 

Booking.com

För barnen i Barcelona är det den 5 och 6 januari som är de viktigaste dagarna under julhelgen. Den 5 januari arrangeras nämligen en stor parad i staden när de tre kungarna Melchor, Gaspar och Baltasar rider in i staden på sina kameler eller på stora karnevalvagnar för att dela ut presenter och godis. 

En av de alla olika karosserna
En av alla karosserna på paraden

Vatten till kamelerna och mat till kungarna 

Barnen har väntat på kungarna hela julen och de har gjort alla nödvändiga förberedelser. De har skrivit till kungarna och berättat hur bra de har skött sig under året, och de har också satt fram mat till kungarna och vatten till kungarnas kameler. Inget ska kunna gå fel. 

På morgonen 6 januari, Trettondag jul, tittar barnen nyfiket i vardagsrummet i hopp om att finna presenter som kungarna lämnat under natten.

Kungarna tar emot nyckeln till alla barns hus av Barcelonas dåvarande borgmästare
Kungarna tar emot nyckeln till alla barns hus av Barcelonas dåvarande borgmästare

Årets största parad

Kungarnas parad kallas på spanska La Cabalgata de Reyes och på katalanska La Cavalcada de Reis Mags d'rient. I folkmun brukar de tre generösa kungarna på spanska kallas Los Reyes och på katalanska Els Reis

Enligt legenden kom de tre kungarna, i sverige känner vi dem som de tre vise männen, till Betlehem den 5 januari och hade med sig guld, rökelse och myrra till Jesubarnet. 

De tre kungarnas ankomst är den största paraden i Barcelona. 1200 artister i kostym levererar varje år ett positivt budskap med dans, teater, musik och godisregn. Ungefär 500.000 människor brukar besöka den spektakulära paraden som pågår i tre timmar. 

Karta där de magiska kungarnas parad går
Karta över de magiska kungarnas parad

De tre kungarnas ankomst

Den 5 januari anländer kungarna med båt kl 16.30 till Moll de la Fusta där de blir välkomnade av borgmästaren.

Paraden inleds i Parc de la Ciutadella.

I paraden finns bland annat en postvagn som samlar upp barnens brev till kungarna samt en kolvagn som delar ut kolbitar till de barn som varit stygga under det gångna året.

» Läs mer och se lista över Barcelonas alla helgdagar


LÄS FLER ARTIKLAR OM BARCELONA

Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelona internationella flygplats El Prat ligger 12 km söder om stadscentrum. Flygplatsen har 2 olika terminaler: ...
LÄS MER
Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Ett billigare alternativ till hotell eller hyra av lägenhet i Barcelona är vandrarhem. I vandrarhem sover man ofta fl...
LÄS MER
Lägenheter i Barcelona
Lägenheter i Barcelona
För varje år som går blir lägenheter mer och mer populärt då det ofta kan bli mer ekonomiskt samt praktiskt att ha et...
LÄS MER