» Klicka här för billiga Hotell och Lägenheter i Barcelona

Hjälp! Bestulen i Barcelona

Ficktjuvar

Tyvärr är ficktjuvsstölder vanlig förekommande i Barcelona även om de senaste åren blivit betydligt bättre på grund av ökad polisbevakning. Om du har blivit bestulen ska du göra följande:

1. Spärra dina kreditkort. 

Det viktigaste är alltid att spärra dina kreditkort. De flesta kreditkort har en försäkring som skyddar dig ifrån eventuella uttag gjort på ditt kort dagen det blev stulet. Dock måste du ha en polisrapport för att stödja detta.

Spärra dina kort - Telefonnummer:

Visa: 0034 900 974 445 
Mastercard: 0034 900 971 231 
American Express: 0034 915 720 320 

2. Polisanmäl händelsen

För att polisanmäla händelsen kan du gå till vilken polisstation som helst i staden. Det är den katalanska polisen MOSSOS som har hand om stölder. De är klädda i svart och rött. 
Den största polisstationen ligger på Nou de la Rambla. Här inne råder det nästan alltid kaos då det är många stölder som behandlas på samma ställe. 

3. Måste jag polisanmäla händelsen?

Har du en reseförsäkring och vill kräva tillbaks pengar behöver du oftast göra en stöldanmälan i landet där stölden ägde rum. Har du endast blivit av med lite pengar och ej har reseförsäkring är det kanske bättre att strunta i att polisanmäla det då det oftast är väldigt tidskrävande. Tänk på att man måste ange IMEI numret om det är en telefon som har blivit stulen. 

4. Finns det någon chans att polisen hittar mina saker?

Av erfarenhet är chansen nästan lika med 0. Jag har jobbat flera år på hotell i Barcelona och pratat med hundratals turister som blivit bestulna. Jag kan endast komma ihåg ett fåtal fall där polisen ringde hotellet för att ge tillbaks en plånbok som de återfunnit på en tågstation.

Övriga Kontaktnummer:

Svenska Konsulatet i Barcelona
Calle Mallorca 279, 4-3
08037 Barcelona
Tel: 0034 93 488 35 05
Tel 2: 0034 93 488 25 01

Hur kan jag skydda mig mot Ficktjuvar?

1. Lämna allt du kan hemma på hotellet. Be om kassaskåp och lås in dina saker där. Passet också.

2. Var vaksam och speciellt försiktig när du stiger av och på Metro och på ställen där det finns mycket turister. 

3. Se upp för försäljare som vill sälja dig tidningar och som oftast har ett barn i famnen. Ofta visar de tidningen till dig över bordet medans de tar vad som ligger på bordet.

5 andra vanliga historier jag hört genom åren och som våra läsare skickat in. 

1. Ni går genom stan eller Parc Güell och plötslig blir ni träffade av vad som verkar var en stor fågelskit. Medans ni står där och försöker förstå vad som hänt dyker det upp en trevlig man pratar engelska och vill hjälpa. Han säger att han bor i huset bredvid och han hjälper gärna till att tvätta av er då det finns en vattenkran inne i huset. 
Han hjälper er att tvätta er och medans  ni gör det försvinner han med er plånbok / väska. 

2. Ni blir stannade av 2 personer som utger sig för att vara poliser. De har en öronsnäcka i öronet och de visar sin polisplatta för er. De säger att i detta omradet har de mycket problem med droger och vill kontrollera om ni har droger i era fickor eller plånböcker. Ni låter dem titta i er planbok och medans han gör det snor han åt sig en del av oengarna utan att du ser det. Han ger tillbaks plånboken till dig och sedan försvinner de ifrån platsen.

3. En vän blev av med plånboken när hon gick igenom betalspärren i metron. Väskan hamnade bakom henne på hennes rygg när hon gick igenom och vips var plånboken borta.

4. Min pappa och jag var med om en lite otäck historia där tre grabbar kom fram med flyers för att göra reklam för nåt uteställe. Vi fortsatte gå och undvek att stanna men då kom de efter bakifrån och tog en salsasväng med min pappa. Han trodde att de ville att han skulle in på en salsabar och charma honom tills han kände att de knyckt plånboken. Vi skrek och sprang efter dem, de slängde plånboken och hann ifrån oss. 200 euro hade de tagit. 

5. En arbetskollega blev lurad på loppspel på La Rambla. Han såg tydligt var loppan låg och började intresserat iaktta spelet. det kom fram en kille och ville beta mot honom för 50 euro. Dum som han var gick han på det. Männen fuskade i spelet och han förlorade sina 50 euro.