» Klicka här för billiga Hotell och Lägenheter i Barcelona

Julbelysning i Barcelona

Att fira jul är något stort och viktigt i Barcelona. Några traditioner skiljer sig från våra svenska medan andra är snarlika. Idag ska vi titta på något som är populärt över hela världen i juletid: ljusdekorationer.    

Det är, enligt tradition, borgmästaren som aktiverar julbelysningen varje år i slutet av november. År 2017 var det borgmästaren Ada Colau som tände den 12 meter höga julgranen på Pl. Catalunya och samtidigt alla ljusdekorationer i staden - julfirandet kunde äntligen börja!

Shoppinggatan El Portal De AngelShoppinggatan El Portal D'Angel

Shoppingnatt

När ljusen har tänts är det dags för den årliga shoppingnatten. När du strosar omkring och beundrar ljusdekorationerna håller nämligen affärerna öppet till midnatt denna kväll.  
 
I Barcelona täcker ljusdekorationerna 60 km av centrum på 300 olika platser, varje stadsdel har sin egen julgran. På gatorna kring kring Pl. Catalunya,  Passeig de Gràcia och Gran Vía hittar du de pampigaste dekorationerna.

Belysning på La Rambla
 La Rambla

En lång och kul jul

Katalanerna börjar alltså fira jul i slutet av november och de slutar inte förrän den 6 januari när de tre kungarna från Orienten, Los Reyes Magos, rider in på sina kameler och ger barnen julklappar. Barnen skriver varje år till kungarna, berättar hur bra de har skött sig och vad de önskar sig. Läs mer om det här.

I Spanien väntar man alltså inte bara på tomten utan man sätter också ut sina skor till de tre vise männen i hopp om att de ska fyllas med presenter samt ser till att det finns hö och vatten till kungarnas kameler. I Spanien älskar man julen och här finns därför många julsymboler som inte nödvändigtvis behöver konkurrera ut varandra.

Casa Batlló Julbelysning Casa Batlló är vacker upplyst till jul

Några fraser som är bra att kunna när du firar jul i Barcelona eller i Spanien.

God Jul! 
Bon Nadal (katalanska)
Feliz Navidad (spanska)

God jul och gott nytt år!
Bon Nadal i Feliç Any Nou (katalanska)
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo (spanska)

Ljusdekorationer och Shopping

Invigningen brukar ske den sista fredagen i november på Pl. Catalunya vid mörkrets inbrott.

Affären brukar ha öppet till midnatt denna kväll. Mest liv och rörelse hittar du på Passeig de Gràcia.  

Ljusdekorationerna täcker 60 km på 300 platser. Varje kvarter har också sin egen ståtliga julgran.

 » Läs mer om julaktiviteter i Barcelona