» Kolla in vår nya vintur! Dagsutflykt med Vinprovning, Cava, Lunch och Infinity Swimming Pool!

Joan Miró och Fundació Joan Miró

Joan Miró (t.h) tillsammans med Pablo Picasso
Joan Miró (t.h) tillsammans med Pablo Picasso

Den surrealistiska konstnären, skulptören och keramikern Joan Miró i Ferrà föddes den 20 april 1893 på den lilla gatan Passatge del Crèdit 4 i den gotiska delen av Barcelona. Hans far var silversmed och urmakare och hans mor kom från en väl ansedd möbelsnickarfamilj. 

När Miró var 18 år ska han ha drabbats av tyfus men somliga hävdar att det var ett nervöst sammanbrott till följd av föräldrarnas insisterande att han skulle göra karriär i affärsvärlden. Hur som helst blev det bestämt att Miró skulle åka ut till lantstället i Mont-roig del Camp i Tarragonaprovinsen och det var där som han bestämde sig att ägna sig helt åt konsten.

"Dona i Ocell" (kvinna och fågel) uppförd 1982 i Parc de Joan Miró, Barcelona.
"Dona i Ocell" (kvinna och fågel) uppförd 1982 i Parc de Joan Miró, Barcelona. 

Flytten till Paris 

Miró spenderade den största delen av sitt liv mellan Barcelona, Paris och Palma, Mallorca. Han kom till Paris första gången 1920 då han hälsade på Picasso i hans studio. 1929 gifte Miró sig med Pilar Juncosa från Palma, Mallorca och de slog sig ner tillsamman i Paris. 

Under sitt tidiga måleri var Miró influerad av fauvismen och konstnärer som Cézanne och Van Gogh. Det var först när han kom till Paris som Miró närmade sig surrealismen och dadaismen. 

I Paris umgicks han med poeter som Max Jabob och Tristan Tzara och hans konst blev snart alltmer abstrakt, färgstark och fantasifull. Det dröjde inte länge förrän konstvärlden fick upp ögonen för denna katalanska mästare.

Joan Miró museum
Mirómuseet i Barcelona 

Mirómuseet - Fundació Joan Miró

1956 sålde Miró sin lägenhet och studio i Barcelona och flyttade permanent till Mallorca där han byggde sitt hus och sin berömda studio designad av arkitekten och stadsplaneraren Josep Llúis Sert. 

Det är också Sert som har designat Mirómuseet i Barcelona som öppnade officiellt 1976. 

Miró var 90 år när han dog i sitt hem på Palma, Mallorca 25 december 1983. Han ligger begravd på Montjuïcs kyrkogård i Barcelona.

Joan Miró i Ferrà 

Yrke: konstnär 
Född: 20 april (Barcelona) 
Avliden: 25 december 1983 (Palma, Mallorca) 
Stil: surrealism, dadaism 

Om du tittar på marken när du vandrar längs promenadstråket La Rambla i Barcelona kan du upptäcka en Miro bland kullerstenen. 

En berömd Miró-gobeläng förstördes när flygplanen flög in i World Trade Center. 
 

Fundación Joan Miró

Adress:
Parc de Montjuïc , 08013 Barcelona

Hur tar jag mig hit: Buss 50, 55 eller 193. Funicular (bergbana) eller Metro Paral·lell L2 , Metro L3

Öppetider: 

tisdag - lördag 10:00-19:00 (oktober-juni)
tisdag - lördag, 10:00-20:00 (juli-september)
torsdagar 10:00-21:30
söndagar och helgdagar 10:00-14:30
måndagar stängt

 


LÄS FLER ARTIKLAR OM BARCELONA

Konferenshotell
Konferenshotell
Konferenshotell i Barcelona finns i en mängd olika stilar och prisklasser. Alla hotell som vi samarbetar med är perso...
LÄS MER
Gruppresor till Barcelona
Gruppresor till Barcelona
Planerar ni att resa i grupp till Barcelona? Vi tar hand om er från det att ni landar på flygplatsen. Vi ordnar era b...
LÄS MER
Mobile World Congress Barcelona
Mobile World Congress Barcelona
Världens största mobilmässa, Mobile World Congress, lockar varje år över 100 000 personer. Alla stora mobilföretag an...
LÄS MER