» Klicka här för billiga Hotell och Lägenheter i Barcelona

Las Ramblas - De Myllrande Promenadstråken

Det är snudd på omöjligt att besöka Barcelona utan att höra talas om La Rambla. Detta myllrande promenadstråk är fyllt av gatukonstnärer, marknadsförsäljare och uteserveringar med saluhallen La Boqueria främsta dragplåstret. Det är en upplevelse att strosa genom myllret ner till hamnen, aldrig har du sett en sådan stor blandning av människor!

La Boquería
La Boquería - Barcelonas största matmarknad

Ordet "rambla" betyder boulevard eller aveny, men ordet härstammar ursprungligen från arabiskans "ramla" som betyder flodbädd. La Rambla var nämligen en gång i tiden ett avlopp- och avrinningsdike som började uppe i bergen och mynnade ut i hamnen.

Columbus
Längst nere på La Rambla står en staty av Christopher Columbus.

La Rambla blev snart en populär transportväg till hamnen och dagligen kunde man se hur köpmän och kärror tillsammans med tiggare och djur färdades upp och ner längs promenadstråket. Snart var La Rambla stadens kommersiella huvudstråk.

La Rambla heter egentligen Las Ramblas, pluralformen, eftersom den utgörs av flera länkade promenadstråk. Dock används nästintill alltid singularformen La Rambla.

El Bosc de Les Fades
El Bosc de les Fades är en klassisk bar längst ner på La Rambla

Men La Rambla är klart inte den enda boulevarden i Barcelona. De flesta stadsdelar har någon form av huvudstråk som kantas av uteserveringar och ibland marknader. Vi gick ut en solig februaridag och besökte våra favoriter.

Rambla Del Raval

Rambla del Raval i stadsdelen Raval bjuder på stor kulinarisk bredd. Nära till bra indisk, libanenisk eller turkisk mat. Mitt på Rambla del Raval står den stora katten (Gato Grande) av den kolombianska skulptören Fernando Botero.

Rambla Del Raval
Rambla del Raval

Rambla del Poble Nou

Även up-and-coming stadsdelen Poble Nou har en välbesökt rambla: Rambla del Poble Nou. Promenadstråk sträcker sig ner till de fina stränderna i närheten av Port Olímpic.

Rambla Del Poblenou
Rambla Del Poble Nou 

Passeig del Born

I Born ligger boulevarden Passeig del Born med flera bra restauranger, mindre butiker och charmiga barer.

Passeig Del Born
Passeig del Born

Poble Sec och Avinguda de Gaudí

Andra mysiga promenadstråk är Carrer de Vilà i Vilà i Poble Sec och Avinguda de Gaudí vid Sagrada Familia.

Poblesec
Carrer de Vilà i Vilà (Poble Sec)

Avinguda Gaudi
 Avinguda de Gaudí

Promenadstråken har alla små uteserveringar där man året om kan sätta sig ner för en tapa och en drink. Läs mer om stadens alla uteserveringar på vår torgguide.
 

Lite bra fakta om La Rambla 

Barcelonas bästa marknad, La Boqueria, och operahuset Gran Teatre del Liceu ligger båda på La Rambla.

La Rambla börjar vid Plaça de Catalunya och slutar nere vid hamnen där en staty på Columbus pekar mot Amerika.

La Rambla är 1.2 kilometer lång.