» Kolla in vår nya vintur! Dagsutflykt med Vinprovning, Cava, Lunch och Infinity Swimming Pool!

Riera Baixa - Vintageshopping

Det är många som kommer till Barcelona för att shoppa. Staden har massvis med affärer, köpcenter och marknader men det kan vara svårt att hitta butiker som säljer bra vintagekläder. Dessa butiker finns huvudsakligen i Raval och många är praktiskt nog samlade på en gata: Carrer de la Riera Baixa.

Lullaby är en av de mest emblematiska affärerna på Riera BaixaLullaby är en av de mest emblematiska affärerna på Riera Baixa

Klädsamlare eller trendsättare?

Vintage clothing är ett annat fenomen än det som vi i Sverige brukade kalla för second hand. Secondhandkläder var kläder som vi skänkte till och handlade från UFF (U-landshjälp från folk till folk). Då handlade det om luskoftor eller två storlekar för stora skor och pengarna gick till välgörenhet.

Sådana secondhandaffärer går fortfarande att hitta i Sverige (Humana, Myrorna) men de verkar inte finnas i Spanien. Här ställer man istället ut kartonger med oönskade kläder på gatan och så får vem som helst ta vad de vill ha.

Vintageaffärer säljer snarare ett urval av de bästa kläderna som de får in och de fungerar, precis som i New York eller i Berlin, ofta som trendsättare. Du kan ibland få vara beredd att betala mer för ett begagnat plagg än vad du få skulle betala i en vanlig klädaffär.

Lördag på Riera BaixaEn lördagsmorgon på Riera Baixas

Stora och små sedlar

Affärerna på Carrer de la Riera Baixa skiljer sig mycket från varandra. En butik som LaiLo säljer kläder och roliga prylar som verkar vara gamla nog att locka till sig samlare och fantaster, medan Holala! riktar sig till yngre och mer modemedvetna konsumenter. Priserna kan variera ordentligt men för den ihärdige finns här alltid många skatter att upptäcka. Och om skjortan eller kjolen som du håller i din hand tillverkades på sjuttiotalet så kan du i alla fall inte tvivla på kvalitén; den kommer troligen att hålla ett tag till.

Fakta om Riera Baixa

Metro: Liceu L3 Metro, Sant Antoni L2

Lördagskul: Lördagar är den roligaste dagen att komma då alla butiker ställer ut sina kläder på gatan, ett virrvarr av färger och mönster.

Några av butikerna på Riera Baixa:  Lailo, Lullaby, Carrousel, Holala!, Galalith


LÄS FLER ARTIKLAR OM BARCELONA

Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Ett billigare alternativ till hotell eller hyra av lägenhet i Barcelona är vandrarhem. I vandrarhem sover man ofta fl...
LÄS MER
Lägenheter i Barcelona
Lägenheter i Barcelona
För varje år som går blir lägenheter mer och mer populärt då det ofta kan bli mer ekonomiskt samt praktiskt att ha et...
LÄS MER
Hotell med 3 stjärnor i Barcelona
Hotell med 3 stjärnor i Barcelona
I Barcelona finns för tillfället 127 hotell med 3 stjärnor. Nedan hittar du våra 10 favoriter samt beskrivningar och ...
LÄS MER