» Kolla in vår nya vintur! Dagsutflykt med Vinprovning, Cava, Lunch och Infinity Swimming Pool!

Guide till stadsdelen Eixample

År 1859 utlyste Barcelonas stadshus en tävling för en ny stadsplan i Barcelona. Den gamla staden var överbefolkat och man behövde växa utanför Ciutat Vellas skyddande stadsmurar.

Example sett uppifrån Example sett uppifrån med Sagrada Familia i förgrunden

Man beslöt sig för att riva de gamla murarna som hade skyddat den gamla staden under hundratals år och stadsarkitekten Illdefons Cerdà fick uppdraget att skapa det nya moderna Barcelona.

Den sociala plan som Cerdà skapade bestod av ett systematiskt rutnät av bostadshus, alla med innergård och för varje 25 bostadshus skulle det finnas en skola och barnomsorg.

Alla hörnen på bostadshusen fasades av i 45º vinkel för att öppna ytor diagonalt i varje korsning. Detta gjorde man för att kärrorna skulle få plats att lasta och lossa utan att hindra trafiken.

Casa Batlló Casa Batlló hittas i Eixample

Idag är Eixample mest känd för sin modernism även kallad art nouveau och de flesta av Gaudís mästerverk finns att finna i denna vackra stadsdel.

Här finns ett stort utbud av barer, restauranger och shopping i toppklass. Missa inte gatan Enrique Granados som enligt mig är en av Barcelonas vackraste gator och är kantad av små mysiga restauranger.

Gayexample Gayxample

I området väster om gatan Enrique Granados hittar man Barcelonas största gaycommunity och detta område kallas Gayxample på grund av de många gayägda barer, restauranger och nattklubbar. Gayxample sträcker sig från gatan Enrique Granados till gatan Comte D'urgell.

Eixample som plats för ditt boende

Eixample är en fantastisk vacker stadsdel och betydligt lugnare än kvarteren runt Las Ramblas.  Mindre turister gör att man känner sig mer som en barcelonabo speciellt i kaféer och restauranger. Shoppingen är även den av högsta klass.

Eixample är ett ganska stort område så ha det i åtanke när du bokar ditt hotell. Tumregeln är att boka så nära paradgatan Pg. de Gràcia som möjligt.

Booking.com  

» Våra favorithotell och lägenheter i Eixample

Populära sevärdheter i Eixample

» Casa Batlló
» Casa Mila (La Pedrera)
» Sagrada Familia
» Fundacio Antonio Tapies
» Shopping 


LÄS FLER ARTIKLAR OM BARCELONA

Girona Flygplats
Girona Flygplats
Här hittar du information om Gironas flygplats, hur du tar dig från Girona till Barcelona samt tips på hotell nära fl...
LÄS MER
Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelona internationella flygplats El Prat ligger 12 km söder om stadscentrum. Flygplatsen har 2 olika terminaler: ...
LÄS MER
Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Vandrarhem och Pensionat i Barcelona
Ett billigare alternativ till hotell eller hyra av lägenhet i Barcelona är vandrarhem. I vandrarhem sover man ofta fl...
LÄS MER