» Nyhet! Vinprovning eller matlagningsklass med svensk guide i Barcelona!

Festa Major - sommarfest på gator och torg

Om du har tänkt att åka till Barcelona i augusti eller september så rekommenderar vi att du besöker en kvartersfestival (Festa Major). Den andra veckan i augusti startar den äldsta kvartersfestivalen Festa Major de Sant Roc i Ciutat Vella (gotiska kvarteren).

PastoretsPastorets dansen (fårherdar)

Den 15 augusti är det sedan dags för den internationellt omtalade och väl besökta Festa Major de Gràcia. Den 22 september avslutas alla kvartersfestivaler med La Mercè då alla kvarter går samman och anordnar en enda stor festival för att fira Barcelonas skyddshelgon som bär samma namn som festivalen.

En dekorerad gata under Gràcia festivalenEn dekorerad gata under Gràcia festivalen

En festival för hela familjen

Vad är egentligen då en Festa Major? Jo, varje stadsdel i Barcelona arrangerar sina egna festivaler under hela året, men de bästa festivalerna sker på sommaren. Om du besöker Barcelona under sommarmånaderna är det viktigt att du lyckas pricka in åtminstone en Festa Major. Katalanerna i respektive kvarter hjälper till att dekorera och pynta, det arrangeras aktiviteter för barn, konserter, marknader och mycket mer. Kom och se något autentiskt katalanskt, arrangerat av "barcelonianerna" själva.

Castellers från Poble Sec under festivalenCastellers från Poble Sec under festivalen

Att tänka på när du besöker en Festa Major

Håll dig utomhus och rör på dig - allt det bästa sker på gatorna med tillfälligt uppbyggda barer, dansgolv, grillning, dockteater och allt annat kul du kan tänka dig.

Se de mänskliga tornen - katalanerna är skickliga på att bygga höga torn av människor, en konstart som kallas castellers. Störst chans att se castellers är under La Mercè.

DiablosDjävlar med eld och fyrverkerier kan vara farliga grejor

Se upp för correfocs - eld och fyrverkeri hanteras av människor utklädda till djävlar.

Agenda

Datumen för Festa Mayor (Festa Mayor är namnet på katalanska. På spanska säger man Fiesta Mayor) varierar något år till år beroende på hur helgerna infaller. Men vanligtvis ser programmet ut så här:

Fiesta Mayor de Raval: 14-17 juli
Fiesta Mayor de Poble Sec: 16-24 juli
Fiesta Mayor de Sant Roc: 12-16 augusti
Fiesta Mayor de Sants: 20-28 augusti
Fiesta Mayor de Gràcia: 15-21 augusti
Fiesta de la Mercè: 22-25 september