» Nyhet! Vinprovning eller matlagningsklass med svensk guide i Barcelona!

Museu d'Historia de Catalunya - Kataloniens historiska museum

Har du vägarna förbi mysiga hamnen Port Vell kan du kombinera din utflykt med ett besök på Kataloniens historiska museum, Museu d'Historia de Catalunya. Här får du inblick i regionens betydelsefulla historia, och framförallt kommer du bättre förstå varför katalanerna är så stolta över sin katalanska härkomst.

Seat bil En av de mest klassiska Seat bilarna

Museet

Ett bra tips om du funderar på att besöka det här museet är att du planerar in ordentligt med tid, för lokalerna är väldigt omfattande. Den själva historiska "delen" finns beläget på andra och tredje våningen, därefter finns även flera temporära utställningar på våningarna ovanför om man skulle vilja se ännu mer. Utställningslokalerna består av blandad kompott med glasmontrar, tavlor, bilder, föremål och filmklipp. Museet är uppbyggt i kronologisk ordning, och blir mer intressant ju längre fram man går. Här behandlas all historia ändå från stenåldern fram tills nutid.

Textilindustrin var väldigt viktigt för Katalonien under 1900-taletTextilindustrin var väldigt viktigt för Katalonien under 1900-talet

Historian och nutid

Museet behandlar all historia som är relevant för just Katalonien, och det är en hel del. Regionen är bland annat känd för att ha varit först med att skapa kontakter med romarna och grekerna, det finns även kopplingar till upptäcktsresanden som startade från just Barcelona med Columbus i spetsen. Även flera krig har utspelat sig här, men det mest intressanta är förmodligen nutidshistorian som under Franco diktaturen varit ganska tuff för den katalanska befolkningen.

En skolsal under 60-taletEtt klassrum under 60-talet

Faktaruta Museu d'Historia de Catalunya

Närmsta Metro: Barceloneta, L4 Även turistbussen stannar nära.
Adress: Plaza de Pau Vila 3 (Palau de Mar), 08003 Barcelona
Öppettider: tis-lör: 10:00-19:00, ons: 10:00-20:00 sön: 10:00-14:30

» Läs mer på Museu d'Historia de Catalunya hemsida