» Nyhet! Vinprovning eller matlagningsklass med svensk guide i Barcelona!

En stadsvandring bland monumenten i Barcelona

Den fantastiska arkitekten Gaudí smyckade mycket av Barcelona, men det finns mycket annat att upptäcka här. Följ med på en promenad i solen så ska vi visa er ett urval av några av de främsta monumenten i centrala Barcelona.

Homenatge als Castellers av Antonio LlenaHomenatge als Castellers av Antonio Llena

Vi inleder turen i de gotiska kvarteren där monumentet "Homenatge als Castellers" av Antoni Llena i Font står på torget Plaça de Sant Miquel. Läs mer om vad Castellers är för något.

Booking.com

Runt hörnet från Placa de Sant Miquel ligger det livliga torget Placa de George Orwell där vi stannar och beundrar skulptören Leandre Cristòfols surrealistiska "monument"

Pl. George OrwellTorget Pl. George Orwell och Monument

Huskatten i Raval

Vi vandrar vidare in i det spännande distriktet Raval. Där stöter vi snart på den stora svarta katten som vakar över Ravals invånare på Rambla del Raval. Fernando Boteros katt är en av Barcelonas mest omtyckta statyer.

Fernando Boteros katt är populär i BarcelonaFernando Boteros katt är populär i Barcelona 

Popkonst i hamnen

Vi vänder på klacken och vandrar tillbaka in mot centrum , denna gången väljer vi promenadstråket längs med hamnen. Snart stöter vi på Roy Lichtensteins Cap de Barcelona och Javier Mariscals La Gamba som ligger strax intill varandra. Roy Lichtenstein fick uppdraget att skapa sitt 20 meter höga monument för OS-invigningen i Barcelona 1992.

Cap de BarcelonaCap de Barcelona av Roy Lichtenstein

Kulinarisk konst

Javier Mariscal från Valencia är en nutida artist som har varit verksam i Barcelona sedan 1970. Hans komiska jätteräka med hummerklor La Gamba var beställd av restaurangen Gambrinus som senare stängdes ner. Mariscal är också känd för att ha skapat maskoten Cobi inför OS i Barcelona 1992.

La GambaLa Gamba av Javier Mariscal

En fisk för ett nytt Barcelona

Vi fortsätter längs med stranden till Port Olimpic för att bekanta oss närmare med Frank Gehrys "Peix" som beställdes inför OS 1992. Den stora kopparfisken som vackert glittrar från solens strålar skulle representera det "nya" Barcelona som byggdes upp inför OS-invigningen.

Frank Gehrys guldfisk "Peix"Frank Gehrys guldfisk Peix 

Ett av Miro's sista verk

Slutligen tar vi tunnelbanan till Plaça d'Espanya för att kika på Joan Mirós mäktiga Dona i Ocell som uppfördes 1982, året innan Miró dog. Detta avslutar vår tur bland statyer och monument, men som vi redan har nämnt så finns det alltid mer att se i Barcelona.

Dona i OcellDona i Ocell

Monument, statyer och skulpturer Barcelona är en stad känd för sin halsbrytande arkitektur och sina spännande konstmuséer. Den mest kända byggnaden är utan tvekan basilikan Sagrada Familia. Läs mer om den här.

Skulpturer, statyer och monument går att hitta över hela staden, ibland där man minst anar det. Ett exempel är Gaudis gatulyktor på Plaça Reial.


LÄS FLER ARTIKLAR OM BARCELONA

Så flyger du billigt till Barcelona
Så flyger du billigt till Barcelona
Bli specialist på att hitta billiga flygstolar till Barcelona. Här finner du information om vad du ska tänka på innan...
LÄS MER
Girona Flygplats
Girona Flygplats
Här hittar du information om Gironas flygplats, hur du tar dig från Girona till Barcelona samt tips på hotell nära fl...
LÄS MER
Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelonas Flygplats El Prat
Barcelona internationella flygplats El Prat ligger 12 km söder om stadscentrum. Flygplatsen har 2 olika terminaler: ...
LÄS MER